III Festiwal Chlebów Świata

Do udziału w żywej prezentacji chlebów świata zaprosiliśmy: producentów piady, pity, macy, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, Muzeum Chleba w Warszawie, nie zabraknie też pokazu rodzajów ziarna oraz mąki. Zapraszaliśmy też przedstawicieli ambasad ze wszystkich kontynentów z pokazem własnych tradycji wypieku chleba. Swój udział potwierdzili już przedstawiciele Armenii, Australii, Azerbejdżanu, Egiptu, Indonezji, Litwy, Libanu, Łotwy, Bułgarii, Włoch z wieloma prowadzimy jeszcze ostateczne uzgodnienia.
Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja chlebów świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje chleba, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Taka prezentacja to podkreślenie uniwersalnego charakteru chleba jako pożywienia, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi. Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat chleba, toteż, dodatkowo, jego kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia.
Inauguracja FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA planowana jest w piątek 22 kwietnia 2016 roku, a potrwa ona do niedzieli tj. do 24 kwietnia 2016 r.
Wśród odwiedzających i patronujących Festiwal zorganizowany zostanie plebiscyt na wybranie – spośród szerokiej wystawienniczej oferty – najdoskonalszych produktów, nagrodzonych stosownymi tytułami i certyfikatami, gwarantującymi branżowy prestiż.
Wystawcom oddajemy do dyspozycji 1800 m2 powierzchni wystawienniczej. Dzięki współpracy z partnerami samorządu terytorialnego i gospodarczego, szkołami, mediami spodziewamy się, że w trzydniowym Festiwalu weźmie, jak w poprzednich latach, udział ok. 15 tys. osób.
Zapraszamy Państwa do udziału w tej inicjatywie.
Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy